Caspar Schols | Innovatief tuinhuis

Caspar Schols studeert momenteel aan de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen, maar Eindhoven blijft een speciale stad voor hem. Vanwege zijn jeugd, omdat zijn moeder er woont, maar ook omdat hij daar zijn handtekening heeft gezet: een zelfontworpen en zelfgebouwd, innovatief tuinhuis. De beelden ervan gingen de hele wereld over.

Caspar Schols (1987) heeft het niet van een vreemde. ‘Vanaf mijn vierde jaar kwam ik op de bouw. Mijn vader was aannemer en projectontwikkelaar, met een voorliefde voor architectuur. Op vakantie liet hij bijzondere gebouwen en steden zien en nam ons mee naar architectuurscholen.’ Maar ook techniek boeide de jonge Caspar Schols. ‘Andere jongens gingen voetballen, ik zat op de knutselclub. Dat krijg je vanzelf mee in Eindhoven. Ik had ook wel iets met Philips.’

Het maakte de studiekeuze niet gemakkelijk. Het werd Bouwkunde aan de TU Delft, maar daar voelde Schols zich niet thuis en hij stapte al snel over naar Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Ook omdat die stad mij trok. Ik wilde wel eens wat anders.’

Caspar Schols bouwt innovatief tuinhuis voor zijn moeder

Toch kwam hij weer terug naar Eindhoven voor een afstudeerjaar bij ASML, het bedrijf dat zeer geavanceerde chipmachines produceert. En na het behalen van zijn masters ging Schols werken bij een high tech onderneming. Maar de architectuur liet hem niet los, het creatieve bleef kriebelen. Zeker toen zijn moeder hem vertelde dat ze een prefab tuinhuis wilde kopen. Hij overtuigde haar dat hij zo’n tuinhuis zelf kon ontwerpen én bouwen.

‘Ik begon aan die klus naast mijn werk. Maar al snel kostte het teveel tijd en teveel aandacht. Dus heb ik mijn baan opgezegd en ben full time met het tuinhuis aan de slag gegaan vanuit de garage bij het huis van mijn moeder – in ruil voor kost en inwoning’ zegt hij lachend.

Slapen onder de sterrenhemel

Het is geen gewoon tuinhuis. Moeder Schols had een lange lijst van eisen. Ze wilde er zomer en winter kunnen verblijven, in het zonnetje of bij een houtvuur. Om te schrijven of te schilderen met uitzicht op de tuin of om met een groep te barbecueën op het terras. En ze wilde er kunnen slapen onder de sterrenhemel. Bovendien waren er de beperkingen van de bouwvergunning.

De analogie met wisselende kleding voor verschillende omstandigheden bracht Caspar Schols op het idee van een vaste vloer met daarop schuivende delen van glas en hout. Met als resultaat een ‘binnenschil’ van dubbel glas en een geïsoleerde ‘buitenschil’ van hout met een stalen dak. In de vloer zijn uitklapbedden verwerkt, een efficiënte Noorse houtkachel zorgt voor warmte.

Nominatie voor architectuurprijs

Zeven maanden werkte Caspar Schols aan de voorbereiding en de bouw, met hulp van familie en vrienden. Met succes. Het tuinhuis kreeg nationaal en internationaal veel aandacht in de pers, op internet en in de vakbladen, en werd zelfs genomineerd voor een architectuurprijs. En zeker zo belangrijk: het zette hem definitief op het spoor van de architectuur en bezorgde hem toelating tot de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen. In de Britse hoofdstad woont hij samen met zijn vriendin Lisanne, die als arts werkt in een ziekenhuis. ‘Maar ik blijf trots op Eindhoven, dat zich de afgelopen decennia toch heeft ontwikkeld van een volgens velen niet erg aantrekkelijke stad tot een toonaangevend centrum voor design en technologie. Als ik er kom, voelt het toch telkens als een warme thuiskomst.’

Bekijk Caspar Schols' LinkedIn profiel hier